Iron Foundation: senioren met een puberhart

Iron Foundation werd opgericht in 1977 binnen de schoot van KSA Bree. De band was regionaal gekend, niet in het minst dankzij de singel 'See my baby cry/Sweet sensation', een song over de dood van John Lennon die ze begin 1981 in eigen beheer uitbrachten. Na een intermezzo van 20 jaar, startte de groep opnieuw in 2003. In 2012 verlieten enkele leden de band en beslisten oprichter van de band Nico Neyens en zanger van het eerste uur Dirk Hermans om met nieuwe muzikanten verder te werken.

Samen met bassist Rudi Peerlings en drummer Jean-Pierre Schaekers trokken ze de repetitiestudio in om de bestaande, eigen songs te herwerken naar een eenvoudigere, hardere gitaarsound. Het resultaat mag gehoord worden. De nummers die vroeger met tien man gebracht werden (met 2 keyboards, drie gitaren, bas, extra backing vocals, saxofoon) blijven ook in de naaktere vorm compleet overeind. Sommigen winnen door de drogere, hardere sound zelfs aan kracht.Daarnaast brengen ze eigenzinnige covers. De band speelde in de nieuwe bezetting voor de eerste keer op het Back on Stage festival op zaterdag 6 april 2013 in de sporthal van Bree. In april 2014 werden ze opnieuw gevraagd voor het Back on Stage Festival waar ze hun nieuwe singel ‘Scientific Murder’/’You’ voorstellen.

Tijdens dit concert vervoegt backing vocalist Lieve de band om even later gevolgd te worden door backing vocalist Tine en toetsenman Iso Clijsters. In de zomer van 2015 speelde Iron Foundation op de Vostert Feesten en waren ze te gast bij Radio Benelux voor een live Durango sessie.

Intussen wordt de ritmesectie opnieuw gewijzigd: Robert Verheyen bepotelt vanaf nu de bas en Luc Pouders slaat op de drum. Ook backing vocaliste Tine verlaat de band en wordt vervangen door Veerle Schonkeren die samen met Dirk de vocals voor haar rekening neemt.

In de lente van 2016 trekt de band een eerste keer de studio in voor de opnames van de cd “Rocking Grandpa’s with an attitude”.

De cd zal uiteindelijk voorgesteld worden in juni 2017.  

Het repertoire bestaat momenteel uit een mix van eigen songs en een greep uit het betere rockwerk uit de jaren 60, 70 en 80. 

Daarnaast brengen ze covers als Cocaïne (JJ Cale), Born to be Wild (Steppenwolf), Steamy Windows (Tony Joe White), Because the Night (Patti Smith), Doctor doctor (UFO), Rolll over Beethoven  en Johnny B. Goode (Chuck Berrry), Radar Love(Golden Earring), Sweet Home Alabama (Lynyrd Skynyrd), Caroline (Status Quo), Rocking in the free world (Neil Young), Venus (Shocking Blue), Sharp Dressed Man (ZZ Top) ...

© 2018 by Iron Foundation. Proudly created with Wix.com
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now